Beaujolais Nouveau - třetí čtvrtek v listopadu letos 20.11.
Beaujolais Nouveau.
Jako každy rok se ve Francii slaví svátek mladých vín z kraje Beaujolais. Nejprve se slavilo 15. listopadu, ale v roce 1985 bylo rozhodnuto, že tím dnem D bude třetí čtvrtek v listopadu - letos jsme slavii již čtyřicetileté výročí... Jak ten čas letí.
21.11. 2025 byla ochutnávka Beaujolais Nouveau
Tradice Beaujiolais Nouveau je starší, než u vín Svatomartinských... Georges Dubeof s přišel nápadem prodávat mladé a svěží víno už kolem roku1952 a postupem času byl úspěšný. Z Beaujolais Nouveau se stal v šedesátých letech celosvětový fenomén. Ovšem popularita časem přinesla i odvrácenou stránku - pančování. To vedlo k velkému zpřísnění pravidel v roce 2014. Následek na sebe nenechal dlouho čekat. Beaujolais Nouveau se vytratilo z reklamy a i obchodů. Myslím, že si to vína z odrůdy Gamay, i ta mladá nezaslouží. Ta NEJ z oblastí Cru se vyrovnají všem světově proslulým regionům. Dokonce i vínům nám nejbližším a oblíbeným - vínům moravským ;)
V kraji Beaujolais jsou dvě oblasti, kde se smí připravovat mladé víno - oblast bez označení a oblast Villages.
V severnější části kraje Beaujolais je 10 oblastí Cru, kde se s mladým Beaujolais nepotkáme:
Saint-Amour, Juliénas, Chenas, Moulin-a-Vent, Flerie, Chiorubles, Morgon, Régnié, Brouilly a Cotes de Brouilly
Kdysi jsme si ochutnali Gamay z Cru Morgon a bylo velmi zajímavé, ale netroufla jsem si je koupit do vinotéky. Při poslední Gala degustaci jsme měli možnost ochutnat i víno z oblasti Flerie, Chirobles a Moulin-a-Vent. Každé bylo jiné. Že by na tom Terroiru něco bylo? Jsem zvědavá jestli to, které bude v ochutnávce bude chutnat i dalším...
Ochutnávalo se:

Takto si vína vedla u osmi přišedších:

Letos snad poprvé více chutnala vína letošní. Obvykle o mnoho hlasů vedla vína o rok dva starší a vyzrálejší. Možná je to ročníkem, protože i ta letošní mladá a Svatomartinská byla těmi, kdo ochtunali, shledána jako zvláště vyvedená. Při osmi zúčastněných obvykle něco v lahvích zbude... Ne tak u posledního vzorku. Zmizel jako první, a kdyby byla lehev větší než 0,75 l nevadilo by to;) Těšilo mě slyšet, že bylo těžké pro některé víno nehlasovat, že byla všechny dobrá, jen některé pro někoho lepší. Byl to opět hezký večer a děkuji za něj všem.
24.10. 2025 byla ochutnávka suchých vín
Na rozdíl od předešlé ochutnávky jsou suchá, doopravdy suchá vína téměř na vymření. Velmi často se setkávám s tím, že chutnají suchá vína s přece jen nějakým zbytkovým cukrem, ovšem na etiketě má být napsáno - suché. Podle nejpřísnějšího zatřídění podle zbytkového cukru jsou to vína od 0 po 4 g/l.
Kdo předpokládá, že suchá musí být jen a jen ryzlinky, ať již rýnský, nebo vlašský asi se podiví, že jsem vybrala vína jiná. A dokonce Pálavu! To jsem celá já ;)
Prvních šest vín jsou z odrůd v našich vinohradech pomalu na vymření. Jsou to odrůdy staré, které jsou náchylné a následně náročné na ošetření proti plísňovým a houbovým chorobám. Další jejich nevýhodou je, že jsou bujně rostoucí, tedy jsou náročné na zelené práce. Jsou to odrůdy které se velmi pěstovaly v devatenáctém a na začátku dvacátého století. Například Veltlínské zelené je velmi plodná odrůda, která bez redukce dává výborné výnosy, ale víno není tak kvalitní. Naštěstí se již zbavilo cejchu z minula a zažívá tak trochu renesanci, ale ta zbylá.... Takové štěstí nemají. Plochy vinohradů se nezvětšují tak moc, aby se na nich daly pěstovat jak odrůdy staré, tak nově vyšlechtěné. Což si připomenout vína ne tak atraktivní, ale svá.
Ochutnávalo se:

První dvojice byla tak trochu nefér, jako bych vedle sebe postavila Davida a Goliáše. Kabinetní víno vedle výběru z hroznů... Ovšem, někdo má rád víno lehké a jiný plné. Jejich analytická data byla velmi blízká.
Druhá dvojice se lišila v ročníku, a také ve zbytkovém cukru. Od Vinařství Šebesta mělo zbytkový cukr 1,6 g/l a od Vinařsrví Maňák jen 0,7 g/l. A každý ročník má určitě jiné složení kyselin. Bude chutnat mladší nebo starší...
Třetí dvojice byla variantou druhé, jen rozdíl v ročnících byl menší. To sušší s 0,8 g/l zbytkového cukru bylo opět od Maňáků...
Čtvrtá dvojice měla ukázat co se s vínem stane, nechá-li se dozrát v barique sudu. Tedy porovnat si víno z vinifikátoru a vínem školeným.
Poslední vzorek bylo víno oranžové. Cuvée Chardonnay a Tramínu červeného v poměru 50/50 připravené Katechinskou metodou. Hrozny sklizené v roce 2017 nechal pan Tetur podrtit v mlýnkoodzňovači a následně do jednoho sudu dal vlastně celý hrozen od obou odrůd. Jak podrcené slupky, tak i třapiny. Nebýt to v sudu, ale ve hliněné nádobě, bylo by to víno Kvevri... A taková vína jsou zcela odlišná od běžných odrůdových vín.
Trochu statistiky:

Tentokrát to ještě ve čtvrtek před vypadalo na plný počet, někdy i na více účastníků, ale osud, nebo příroda tomu chtěla, že ve výstedku jsme se sešli v počtu sedmi. Jsem moc ráda, že někteří byli velmi překvapeni suchou Pálavou. Přestože Pálavu doopravdy nemají rádi, tak tato je zaujala. Pravda nezískala všechny, ale to žádné z ochutnávaných vín. Nadruhou stranu jsem si tipovala, že Pálava školená v barrique sudu skončí s nulou a možná i oranžové víno... K mému překvapení se tak nestalo.
Ozdobou ochutnávky a pro mne bylo ctí poznat devadesáti jedna letou dámu, která má ráda víno a v páteční večer vyrazila za poznáním, neb chuť a touha poznávat svědčí o mladém duchu. Všem děkuji za radost z poznávání a hledání vína, které je osloví. Byl to příjemně komorní večer.