Novinka

29. srpna 2025  se konal  Den ve vinařství Štěpána Maňáka

    Letos jsme byli nuceni jet po D1, protože okolo Havlíčkova Brodu jsou uzávěrky, Byla by to jistě zajímavá turistika, ale kdy bychom dorazii k Maňákovým... U devíti křížů jsme se vystřídali a nejen. Byla káva i něco sladkého, aby byl vyztužen řidič na další štreku. Kupodivu jsme trefili docela příjemný provoz, na to že byl pátek. Do námi oblíbeného Kyjovského pivovaru na oběd jsme dorazili dříve a následně i dříve do Vinařství Skalák, kde jsme měli zamluvený nocleh.  K Maňákovým jsme také dorazili asi v nejlepším čase jakého jsme kdy dosáhli. Bylo spousta času na vše. Při vítání jsem se zeptala co je nového, a dozvěděli jsme se, že pomalu opravují leta opuštěnou stodolu a hodlají v ní udělat výstavu věcí z časů dávno minulých. Třeba nám zbyde čas...  

    K ochutnávání bylo připraveno  72 vín. Protože v květnu byla ochutnávka jejich vín u nás v Kolíně, nebylo zdaleka tolik vzorků nutné ochutnat. Mnohá ročníku 2024 známe. Neznámých z bílých vín bylo jen 9, ale pro ucelenost pohledu jsme si ochutnali všech 15 ročníku 2024. Starší ročníky jsme vynechali a vrhli se na řadu Terroir. Velmi mě zaujalo Veltlínské zelené, hrozny nakoupili na Znojemsku a hrome! Určitě mu dopřáli poležet na kvasnicích... Na etiketě nic. No to se musím zeptat. A zeptala jsem se časem enologa Karla Novotného a má doměnka se potvrdila, jen byl překvapen, že na etiketě není psáno - krášleno na kvasnicích. To jsem předběhla. Skvostný je jejich Terroir Ryzlink rýnský ve výběru z bobulí a Rulandské bílé - bylo na ochutnávce, které asi vinotéku neozdobí, protože odrůdu málokdo zná. Škoda. K ochutnání byl PET-NUT Veltlínské zelené. Pokud bude i před za rok sekty určitě si ho ochutnáte. Frizzante Muškát moravský je tradičně krásně voňavý a svěží, velmi svěží. Červená vína (5 vzorků) neznali jsme jen Neronet a Dornfelder oba nechali zrát v sudu. Mě zaujal spíš Neronet, manžela Dornfelder. Konečně jsme se neshodli ;) A řada barrique nabízí nejdříve bílá a potom červená. Oba vína dorzávající v barrique sudech máme rádi. Od této chvíle to bylojen dobré, lepší, tohle ještě lepší a tohle jen jako tamto. Zkrátka není víno, aby nebylo dobré, co dobré, některá jsou vynikající, ale pro nás.... Nějak se nám letos přihodilo, že jsme měli čas i na kulturní vložku, kterou zajistila dívka s vystoupením pole dance. Vypadalo to tak lehce, až to lákalo si to zkusit... A také jsme se připojili ke skupince, která se s panem Maňákem vypravila projít provoz. Dost se toho od minula změnilo, a když pan Mańák říkal, že od chvíle, kdy se rozhodl zakoupit původní prostor od JZD je pořád na stavbě, docela jsem mu to věřila. Ovšem na akce je všude vzorný pořádek! uvidí se co počasí, ale vypadá to, že začne vinobraní první týden v září. Jsou nachystáni. Po 45 vzorku jsme usoudili, že je čas projít se po stodole i jsme si zasloužili chvíli poslechu cimbálovky. Večer se změnil v noc a vyniklo, jak vtipně nasvítili techniku. Škoda, že jsme se nedostali mezi zvědavce okukující kombajn. Jak jsem to okoukla, je to zcela nová generace. Inu, pokrok nejspíš nelze zastavit, ovšem co budou dělat lidé, aby se nudou neukousali... Kdo ví. Byl čas se rozloučit a jít do hajan.

   ...a když už jsem byla na Moravě...

    Jsme.li na Moravě nelze vynechat Vinařství Vladimír Tetur ve Velkých Bílovicích. Jako vloni chystali otevřené vinařství při akci - Cesta za Slípkou, ale i tak byl chvíli čas probrat některá vína, dozvědět se co nového a zaptat se jak letos s úrodou. Prý to vypadá nadějně, hrozny jsou již sladké, a je otázkou dnů, kdy začne vinobraní. Jako obvykle vše má nějaké ale. Tím letošním je načasování dozrávání. Vypadá to, že všechny odrůdy dozrají téměř v jednu chvíli. Což bude velmi náročné na sklizeň a následné zpracování. Nadhodila jsem, že by se zase po dvou letech pan Tetur mohl vypravit do Kolína. Není proti, Kolín má rád a mám dva termíny 23.1 a 30.1.2026. Třeba budou obě ochutnávky. Kdo ví.

     Ve vinařských potřebách jsme něco nakoupili, aby kdyby někdo něco sháněl, tak aby bylo...

     Tentokrát jsme se zastavili vyzvednout objednaná vína u Volaříků. Byla na recepci, tedy jen zastávka.

    Ovšem do Vinařství Šebesta jsme dojeli v pravé poledne. Moc jsem se omlouvala paní Elišce Šebestvé, že jsme ji vyhnali od slavnostního oběda, jako každý rok jsou v Dolních Dunajovicích hody... Počkali bychom. Jen se usmála a prý oběd bude kdo ví kdy, protože začalo vinodraní a všichni jsou ve vinohradu. Než jsme naložili přijel troktůrek s nákladem a bylo potřeba lisovat. V rychlosti jsem vymámila příslib ochutnávky někdy v Kolíně a již jsme nezdržovali.

Ještě jsme se zastavili v Březí u Klimešů pro odnosky, nebo dárkové obaly - jak komu libo a byl čas na zpáteční cestu.    

 

26.7. 2025 byla v nedaleké Kavárně pod věží druhá ochutnávla bublinek   

    Perlivá vína jsou vína, do kterých se oxid uhličitý dodává při stáčení. Tlak v lahvi je malý, na jeho udržení stačí šroubový uzávěr.

    Šumivá vína jsou ta, ve kterých oxid uhličitý vzniká přirozeně v průběhu kvasného procesu.  Ať již v lahvi - metodou která se nazývá champagne, champanoise, nebo též klasická metoda.  Nebo v tlakových tancích nyní již  podle Eugene Charnata.

    V tancích druhotně kvašená vína jsou připravená od jednoho po tři měsíce a od kvasníčních kalů filtrována. Následný ltak v lahvi se pohybuje od od 2,5 po 3 atm.

    To u champaniose metody je ze zákona potřeba nechat víno kvasit a hlavně nechat oxid uhličitý rozpouštět ve víně nejméně šest měsíců. Sekty Petrák i od Vinařství Hrabal, Vinařství Volařík, stejně i cavy zrály nejméně dvanáct měsíců i třicet...  Po této době je kal odstřelen, a i výsledný tlak v lahvi je výrazně vyšší 5 až 6,7 atm. Tomu musí odpovídat i pevnost lahve.   

Ochtunávalo se:

    Vzhledem k tomu, že se počet zájemců o bublinky měnil uvažovala jsem o ochutnávce ve vinotéce. Vyslyšela jsem přání, aby byla ochutnávka i při menším počtu v Kavárně pod věží. Upravila jsem počet vín a i pro tentokrát vynechala champangne z Francie. Byla jsem zvědavá, jak si povede domácí Ryzlink rýnský od Vinařství Hrabal po španělské cavě - cuvée Chardonnay s pro mnohé exotickými odrůdamXarel.lo,   Macabeo a Parellada...

Takto to dopadlo:

    Jako již mnohokrát se potvrdilo, že vína jsou nepopsatelná a ochutnávající nevyzpytatelní. A také, že si chuť vybere co jí chutná, bez ohledu na cenu... 

    Možná, že poděkování sv. Petrovi minule pomohlo i nyní, protože hlášený déšť se nedostavil. Jen dělníci na zvonici sv. Bartoloměji tentokát nectili odpoledne v sobotu. A samozřejmě děkuji všem, kteří si udělali čas a byli vnímaví ke kráse biblinek...

 

 19.7. 2025 byla v nedaleké Kavárně pod věží ochutnávka sektů - bublinek

       Zrození šumivých vín byla náhoda. Náhodou nedošlo k prokvašení moštu do suchého vína a náhodou se do něj dostala třeba i jen jedna živá kvasinka... Možná i víc. Kdo ví? Jisté je, že následný výbuch lahve mohl vést k různým koncům... Ovšem kdesi ve Francii, snad Champagni, se našel člověk, který byl nadšen a měl vliv! Dom Perignon. Když se vychytaly mouchy v technologii, zrodila se metoda Champenoise. Šumivá vína se stala módou, ale ta cena a pracnost, nebo naopak? Zkrátka lidé jsou vynalézaví a snaží se, aby luxus byl dostupný i běžnému smrtelníkovi. Zrodila se metoda Carpenè, či Federico Martinoti (patentovaná 1895). Vylepšenou o něco později patentovat a prosadil Francouz Eugène Charmat (1907). Ovšem ani zde cesta k co nejlevnéjšímu produktu nekončí. Osvěžující perlivý nápoj je prý hitem posledních let a nejen on. Naopak návrat ke kořenům jsou nyní vína Pet-nut, ta třeba příště...

Ochutnávalo se:

    Dalo by se říci, že pro mne bylo do poslední chvíle napínavé, zda bude ochutnávka ve vinotéce, nebo v Kavárně pod věží... A když už v Kavárně, tak kolik nás nakonec bude? Od toho se samozřejmě odvíjí i počet vín, která lze ochutnat. U vín perlivých a šumivých nelze nechat víno jen tak počkat si na druhé kolo, nebo aby se k tomu kterému vínu dalo ještě vrátit. Oxid uhličitý nečeká, zvlášť v teplejším počasí, a prchá. Samozřejmě, pro šťouraly mého typu to není na závadu, protože pokud vyprchají bublinky, lze si vychutnat to původní víno, které není vykrášleno perlením a stojí před námi jako král ve svých nejnovějších šatech - bez šatů... Rozliji celou lahev. U více vzorků hrozí, že ty poslední, již pro někoho budou příliš...

  Ve výsledku jsme se sešli v počtu čtrnácti a tentokrát bylo možno tomu vínu, které chutná doopravdy moc dát i tři body, abych nemusela optimalizovat případy, kdy nadšení vínem znamená plot hlasů ;)

Bublinky si vedly takto:

    Jako vždy jsme každý jiný a ti, kteří mají rádi sladší vína se tentokrát moc nedočkali. Ale prý i tak, byť nedali hlas, nebyli zklamáni... Milovníci sušších vín, byli nadšeni.

    Vím, je to pošetilé, ale nelze opomenout poděkování sv. Petrovi, že počasí pro venkovní posezení bylo ideální, i pánům na věži zvonice chrámu Sv. Bartoloměje, kteří při chystání ovzučovali prostor vapkou, že práci ukončili včas. A pak všem, kteří nelenili a vyrazili za poznáním a vínem. Díky.

 

27.6. a 28.6. byla ve vinotéce ochutnávka červených vín, aneb procházka po Francii v červeném

       Francouzská vína jsou pro svět těmi, která určují tón a jsou považována za tak trochu vzor pro ostatní. Je to dáno historicky. Třeba u nás se o to, že francouzská vína jsou lepší než ta naše, zasloužil císař a král Karel IV, když nechal na Mělník dovézt Pinot Noir z Burgundska.  A mnozí stejně staří jako já pamatují, že v Jindřišské ulici byl francouzský obchod s lahůdkami i vínem. Tam se sem tam zakoupila lahev vína za nekřesťanské peníze, a to bylo víno! Kam se na ně naše hrabala...

    Jenže čas a vývoj pokročil. Nelze zpochyňovat tradici. Tedy od kdy v tom kterém vinařství dělají vína, ale! U nás a i ve světě se najednou začalo uvažovat o nutnosti redukce množství hroznů na jednu hlavu. Nedovolit, aby réva dala tolik, kolik unese, ale aby se snížením výnosů dosáhlo výrazně vyšší kvality hroznů, suroviny. Stejně ty tradičně vinné oblasti mají výnosy na hektar mnohem vyšší, než jsou u nás. (nezmiňuji pana Vladimíra Tetura, který na dvou hlavách nechá tolik hroznů, aby získal lahev vína...)

    Ve Francii je apelační systém. Což znamená, že kvalita výsledného vína se odvíjí, od polohy vinice. Pokud má někdo vinohrady v tradičně lepší poloze může si dovolit prodávat víno za vyšší cenu.

Vína jsou podle původu řazena do skupin:

Vin de France - víno z Francie - odkud a kdo je vyrobil není podstatné, jen je z Francie - nejnižší kvalita

                                        (možná u nás tak trochu jako stolní víno, nebo podle nových pravidel již jen víno)

IGP - Indication Geographique Protégée - víno z určité oblasti

                                        Bordeaux, Burgundsko, Champagne, Provence, Languedoc... - nejsou tak přísná pravidla

                                         a nemusí být hrozny z jednoho vinohradu

AOP - Appellation d´Origine Protégée - víno z určité oblasti s přísnějšími pravidly

                                         dost častu již z jednoho vinohradu

AOC - Appellation d´Origine Controlée - víno z určité oblasti, jednoho vinohradu a s přísnými pravidly

    Premire Cru - víno z toho kterého vinohradu - na etiketě je to hlavní jméno vinohradu

    Grand Cru - to nejlepší víno z toho nejlepšího vinohradu

Ovšem jako vždy to nejlepší víno je to, které chutná právě jen a jen tomu ktrrému člověku...

Ochutnávalo se:  (Všechna vína byla v kategoriích d´Origine Protégée  nebo d´Origine Controlée)

    Obě ochutnávky byly tak trochu zvláštní. Na první, páteční bylo sice deset účastníků, ale jen devět bylo aktivně ochutnávajících, a na sobotní se nakonec sešli jen čtyři. Byť chvílemi to vypadalo že se sejdeme ve větším počtu... Na obou ochutnávkách jsem nechala stejný degustační lístek, takže se za chvíli uvidí, jestli chuť, preference byly v obou skupinkách stejné. 

Trochu statistiky:

    Jak vidno, a jako vždy, není víno to, aby chutnalo všem stejně. Pomyslným vítězem pro první skupinu byl tentokrát Alaine Jaume... Ta druhá dala přednost Marselanu od sdružení vinařů Marrenon  a rodině reprezentované otcem - Jeromem Quiotem v názvu vinařství... Jsem ráda, že ani horká odpoledne, která se postupně přehoupla do příjemného večera až noc neodradila, ty, kteří si ochutnali a sdělili svůj názor. Díky všem.